Veelgestelde vragen

VEELGESTELDE VRAGEN

Opleiding tot rijinstructeur

Hoe word je rijinstructeur?

Om rijinstructeur te worden heb je een bevoegdheidspas, soms instructeursbewijs genoemd, nodig. Om de pas te halen, volg je een opleiding tot rijinstructeur. Rond je de opleiding succesvol af, dan krijg je een bevoegdheidspas en mag je rijlessen geven. WOLF rijbewijsshop biedt een opleiding tot rijinstructeur aan. Na de opleiding kom je bij ons in loondienst.

Aan welke eisen moet je voldoen voor de opleiding tot rijinstructeur?

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot rijinstructeur heb je een rijbewijs B en schooldiploma op LBO/VMBO-niveau of hoger nodig. Ben je niet in het bezit van een schooldiploma, dan is het mogelijk om een geschiktheidstest te doen bij het IBKI.

Daarnaast moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overhandigen.

Hoe werkt de omscholing tot rijinstructeur?

De opleiding tot rijinstructeur is opgedeeld in 4 stappen.

1. Aanmelding en selectie
Meld je je aan voor de opleiding dan volgt een selectieprocedure. We kijken of je voldoet aan de selectiecriteria en nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek. Ter afronding heb je een laatste gesprek over de arbeidsvoorwaarden, de startdatum van de opleiding en de indiensttreding.

2. Opfrissen theorie- en praktijkkennis
De opleiding tot rijinstructeur begint met klassikale lessen om je theorie- en praktijkkennis op te frissen. Je rondt dit onderdeel van de opleiding af met een theorie-examen en een praktijkrit in een lesauto.

3. Leren lesgeven
Tijdens klassikale lessen leer je hoe je rijlessen voorbereid en les geeft. Je rondt dit onderdeel af met twee computerexamens over het voorbereiden en geven van rijlessen. De examenvragen zijn meerkeuzevragen.

4. Praktijkstage en eindexamen
De laatste stap uit de opleiding is het volgen van een praktijkstage van minimaal 40 uur. Je geeft 35 uur les met behulp van een stagementor en kijkt 5 uur met hem mee. Je loopt stage in de regio waar je na je stage gaat werken.

Als je stage met een voldoende is beoordeeld, volgt een een eindexamen waar je één praktijkles geeft. De praktijkles wordt beoordeeld door een IBKI-beoordelaar.

Hoe lang duurt de opleiding tot rijinstructeur?

De opleiding duurt ongeveer 8 maanden. Hoe lang je over de opleiding doet is afhankelijk van wanneer je de klassikale lessen volgt en hoe snel je de praktijkstage afrondt.

WOLF rijbewijsshop biedt de opleiding op verschillende plekken door het hele land aan. Je kunt de klassikale lessen door de weeks, in de avonduren of op zaterdag volgen. Je loopt minimaal 40 uur stage in de regio waar je gaat werken.

Hoe werken de klassikale lessen?

Je volgt klassikale lessen om je theorie- en praktijkkennis over het autorijden op te frissen. Daarnaast krijg je klassikaal les in het voorbereiden en geven van rijlessen.

WOLF rijbewijsshop biedt de opleiding op verschillende plekken door het hele land aan. Je kunt de klassikale lessen door de weeks, in de avonduren of op zaterdag volgen.

Hoe werkt de praktijkstage?

Je loopt minimaal 40 uur praktijkstage. Je geeft 35 uur les met behulp van een stagementor en kijkt 5 uur met hem mee. Je loopt stage in de regio waar je na het afronden van de opleiding gaat werken. Nadat je stage met een voldoende is beoordeeld, volgt een examen waarin je één praktijkles geeft. De praktijkles wordt beoordeeld door een IBKI-beoordelaar.

Wanneer heb je de opleiding afgerond?

Je krijgt je bevoegdheidspas als je de volgende onderdelen succesvol hebt afgerond:

  • een theorie-examen over de autotheorie
  • een praktijkrit
  • twee meerkeuze computerexamens over het voorbereiden en geven van rijlessen
  • minimaal 40 uur praktijkstage
  • en een praktijkexamen waarin je één rijles geeft.

Ontvang je tijdens de opleiding een salaris?

Nee. Je komt pas bij ons in dienst als je de opleiding met een voldoende hebt afgerond. De opleiding is zo ingericht dat deze prima te combineren is met een fulltime baan.

Wat kost de opleiding tot rijinstructeur?

Als je de opleiding tot rijinstructeur bij WOLF rijbewijsshop volgt, betalen wij je opleiding én kom je direct na de opleiding bij ons in loondienst.

Wat is het IBKI?

Het IBKI is een instituut voor examinering en certificering van de mobiliteitsbranche. Bij het IBKI worden zowel de theoretische als praktische examens afgenomen voor de vakopleiding tot rijinstructeur.

Start je direct na de opleiding in loondienst bij WOLF?

Direct na de opleiding kom je bij ons in loondienst. Je gaat werken in de regio waar je tijdens de opleiding stage hebt gelopen.

Werken bij WOLF rijbewijsshop

Hoe werkt de selectieprocedure?

De selectieprocedure bestaat uit een beoordeling van je motivatie en CV, een selectiegesprek op ons kantoor in Breda, een screening, zoals bellen met opgegeven referenties en aanvragen van een VOG, en een arbeidsvoorwaardengesprek.

Op de website staat dat WOLF geen franchiseconstructie heeft. Hoe zit dit precies?

WOLF is een landelijke rijschool met meer dan 100 medewerkers en biedt rijlessen aan in meer dan 70 plaatsen. Instructeurs zijn bij ons in loondienst. Dit betekent dat je salaris afhankelijk is van je contracturen en niet van het aantal verkochte lossen.

Elke instructeur krijgt een vast contactpersoon op het kantoor met wij zij bijna dagelijks contact hebben. Deze collega kan alle rijlessen, tussentijdse toetsen en examens inplannen en zorgt dat je planning gevuld blijft. Uiteraard mag je ook zelf met een leerling de lessen doorplannen.

Wat verdient een rijinstructeur in loondienst?

Op basis van een fulltime contract is het salaris tussen 2150 - 2750 euro.

Wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden?

De secundaire arbeidsvoorwaarden bestaan onder andere uit: 

  • Een aantrekkelijke pensioenregeling
  • De mogelijkheid tot het privé rijden van de lesauto
  • Een werktelefoon
  • Een gratis sportabonnement
  • We blijven in je investeren door middel van opleidingen en trainingen, zoals kosteloze WRM-bijscholingen

Hoe werkt de unieke lesmethode van WOLF?

Onze instructeurs geven les volgens een unieke lesmethode die bestaat uit 4 fases: bediening van de auto, eenvoudige verkeerssituaties, complexe verkeerssituaties en zelfstandig rijden. Voor elke fase hebben we video’s ontwikkeld die de leerling ter voorbereiding op een rijles in onze WOLF route app bekijkt.

Met behulp van de WOLF route bereiden leerlingen de tussentijdse toets, het theorie-examen en het praktijkexamen voor. Leerlingen kunnen in de app zelf hun rijlessen plannen. Als instructeur houd je in de app de voortgang van je leerlingen bij.