Vincent over werken bij WOLF: 'Ik heb nog nooit zoveel plezier in mijn werk gehad.’

Vincent over werken bij WOLF: 'Ik heb nog nooit zoveel plezier in mijn werk gehad.’

Als je nog geen instructeursbewijs hebt, kun je via WOLF rijbewijsshop een opleiding tot rijinstructeur volgen. Direct na de opleiding kom je bij ons in loondienst. Instructeur Vincent volgde de opleiding en werkt inmiddels een aantal jaar bij WOLF. In dit blog legt hij uit hoe de opleiding in z’n werk gaat en vertelt hij hoe hij werken bij WOLF ervaart. 

In mijn vorige baan zat ik veel op kantoor te bellen. Dat vond ik op een gegeven moment niet meer leuk. Ik ben daarom met mijn neef gaan uitzoeken wat ik leuk en belangrijk vind in een baan en hoe mijn ideale baan eruit ziet. Op bijna wetenschappelijke wijze heb ik ontdekt dat de baan van rijinstructeur goed bij mij past. Het werk is superafwisselend en sluit goed aan op kwaliteiten die belangrijk waren in mijn werk op de klantenservice en in de horeca. Ook daar moet je dingen goed kunnen uitleggen, geduldig zijn en rustig blijven als er iets gebeurd. 

Opleiding combineren met baan

Om aan de slag te mogen als rijinstructeur, moest ik eerst mijn bevoegdheidspas halen. Zo kwam ik bij WOLF terecht: zij zitten - net als ik - in Breda en bieden een opleiding met baangarantie aan. Dat kwam voor mij natuurlijk extra goed uit!

Ik ben tijdens de opleiding blijven werken. Op maandag volgde ik klassikale lessen. De rest van de week, dinsdag tot en met zaterdag, werkte ik in de horeca. Dit was prima te combineren. De opleiding had een duidelijke opbouw, waardoor ik goed wist waar ik aan toe was en wat van mij verwacht werd. De HR-afdeling checkte regelmatig bij mij in om te vragen hoe het met mij gaat en om de voortgang te bewaken.

Stagelopen bij een ervaren instructeur

Ook de praktijkstage was supergoed geregeld. Op de eerste stagedag kreeg ik een schema met alle rijlessen die ik komende weken moest geven. Inclusief de status van de rijopleiding van de leerlingen die ik les ging geven. Er zaten leerlingen van alle niveaus en alle fasen van de rijopleiding bij: van leerlingen die net hun eerste rijles hebben gehad tot leerlingen die over een aantal weken op mochten voor het praktijkexamen. 

Voor elke leerling moest ik een lesplan opstellen, op basis van het type leerling, het niveau van de leerling en de fase van de rijopleiding. Voorafgaand besprak ik dit met mijn stagebegeleider, een ervaren rijinstructeur die al langere tijd voor WOLF werkt. Mijn stagebegeleider zat tijdens de lessen achterin de auto en gaf tussendoor en na afloop tips. 

In het begin vond ik het best spannend om naast iemand die nog geen auto kan rijden in de auto te stappen. Ik vond het lastig om in te schatten wanneer ik moest ingrijpen. Ik werd gelukkig goed begeleid door mijn stagebegeleider. Mijn begeleider werkte zelf al bijna 40 jaar als rijinstructeur en had veel tips. Bijvoorbeeld over hoe ik met verschillende type leerlingen om kan gaan en hoe ik bijzondere verrichtingen het beste kan uitleggen. 

Eigen lesauto 

Na mijn stage in Tilburg ben ik in Breda gaan werken. Op mijn eerste werkdag kreeg ik, net als alle andere instructeurs, mijn eigen lesauto. Dat vind ik trouwens een dikke plus. Ik hoor weleens verhalen van instructeurs bij andere bedrijven die hun lesauto bijvoorbeeld ‘s avonds moeten inleveren, omdat een collega de lesauto de volgende dag nodig heeft. Ik neem de lesauto na mijn laatste rijles mee naar huis en rij de volgende ochtend in een keer door naar mijn eerste leerling van die dag. Als je werkschema verandert, hoef je geen auto te regelen. 

Veel vrijheid 

Vanaf dag 1 krijg je direct het vertrouwen en word je vrijgelaten om zelfstandig je lessen vorm te geven. Er is niemand die continu over je schouders meekijkt. Dat vind ik heel prettig. Al was dat de eerste maand nog een beetje spannend. Ik moest even aftasten hoe ik lessen het beste kon vormgeven en wat voor mijn leerlingen en mij het beste werkt. Als je zelfstandig les geeft, leer je écht hoe je rijlessen moet geven. 

Sociale baan met afwisseling

Werken als rijinstructeur is precies wat ik ervan verwachtte. Ik heb meer plezier in mijn werk dan in al mijn vorige banen samen. Ik vind het heerlijk om een-op-een met iemand te werken. Ook heb ik elke dag afwisseling, zowel in de omgeving als het contact met leerlingen. Elk uur zit er een andere leerling naast mij. Dat vind ik prettig. Het is een intensieve baan, omdat je continu moet opletten en alert moet zijn. Beginnende rijders kunnen onverwachte dingen doen. Het is een stuk intensiever dan wanneer je zelf auto rijdt. 

Inmiddels ken ik de stad zo’n beetje uit mijn hoofd en kan ik de routes aanpassen aan het niveau van de leerling. Ik begin met rustige routes in bijvoorbeeld woonwijken, zodat de leerling kan wennen aan het autorijden. Daarna rijden we langs verkeerslichten om te oefenen met schakelen en kunnen we de binnenstad in. Als de leerling verder in de rijopleiding zit, daag ik de leerling uit met routes langs krappe en drukke straatjes en op de snelweg invoegen tijdens de spits.

Collega’s voelen als familie

Tijdens het werk heb ik veel contact met collega’s op het hoofdkantoor, zoals HR en de klantenservice. Ik kan altijd bij hen terecht en iedereen is bereid om elkaar verder te helpen. Het is eigenlijk een grote familie. 

Ik heb ook geen seconde het gevoel dat ik er alleen voor sta. Collega’s van de klantenservice kunnen je altijd verder helpen en nemen werk uit handen door lessen in te plannen en vragen van leerlingen te beantwoorden. Alles is goed geregeld. Er is een duidelijke structuur met systemen, zoals de WOLF route app, die goed werken. Dat scheelt veel tijd en is ook voor de leerling superduidelijk. Zo kan ik mij volledig focussen op het lesgeven.

Kom werken bij WOLF

Ik zou werken bij WOLF aan iedereen aanraden. Sterker nog: een van mijn leerlingen werkt inmiddels zelf als rijinstructeur bij WOLF! Het is geen probleem als je nog geen bevoegdheidspas hebt. Volg de opleiding tot rijinstructeur of ga direct aan de slag in een van de 70 plaatsen waar wij actief zijn.

Meld je aan

Meld je aan en start binnenkort met de opleiding tot instructeur.

Twijfel je nog of heb je vragen? Stel je vraag in de chat, bel naar 088 1000 800 of mail naar vacatures@wolf.nl

  • Je bent in het bezit van je rijbewijs B
  • Je bent flexibel, sociaal en klantgericht
  • Wij betalen het grootste deel van je opleiding
  • Opleiding te combineren met je huidige baan
  • Direct na de opleiding in loondienst